איך חוקרים טבע

חקר מגוון המינים המקומי הוא תרומה משמעותית לשימור הטבע המקומי בישראל. סביר כי עדיין לא התבצע מחקר מעמיק של מגוון המינים במקום מגוריכם ואתם הראשונים לבצע זאת! אולי אף תמצאו מינים חדשים למדע.

איך נצליח לאתר מינים?

בעזרת האזנה לקולות, סריקה עם העיניים, מישוש, הזזת עלים ואדמה עם הידיים, נסו להיכנס לאווירה והתנהלות של חוקרי טבע, אולי אפילו הסוו את עצמכם, עימדו במקום או התחבאו במקום אחד לכמה רגעים בלי לזוז תוך התבוננות בשטח כדי לאתר בעלי חיים. כדאי מאוד שתשמרו על השקט ככל הניתן בכדי לא להבריח את בעלי החיים.

זכרו לחדד את החושים ולהיות ערניים לכל מין של צמח או בעל חיים הנקרה על דרככם, גם אם אלו מינים שאתם רגילים לפגוש ביומיום כגון נמלה, חיפושית או סביון. במהלך השהיה בחוץ קורה לרוב קסם מיוחד וכל מפגש עם מינים, קטנים וגדולים, מוכרים וחדשים, מעורר התרגשות והתלהבות.

מצאתם מין חדש שאינו מוכר לכם? זוהי הזדמנות ללמידה ולחקר, נסו להגדיר אותו, באמצעות אפליקציית Inaturalist ובאמצעות מגדירים שונים.

חשוב ביותר, נהגו בכבוד אל הטבע. הסיבה שאנחנו יוצאים לחקור טבע היא בכדי לשמור על הטבע. אנו לא פוגעים ולא מתעללים ביצורים החיים שאנו מוצאים, אלא רק מתבוננים בהם בכדי להסתכל עליהם וללמוד. המטרה אינה להשיג מיני בעלי חיים בכל מחיר אלא להתבונן, ללמוד ולחקור. לא נתפוס בעלי חיים במחיר של פגיעה בהם.

הקפידו לא לרמוס צמחים ולא לפגוע במחילות, קנים, קורי עכביש ועוד. כשאתם מגיעים לשטח סרקו מרחוק האם יש קינון של עופות על העצים, בחרו שבילי הליכה שאינם רומסים צמחייה.

השיבו ושחררו לטבע את כל המינים שמצאתם בסיור וקטפו צמחים בצורה מושכלת ורק למטרות למידה וחקר. זכרו כי בשום אופן אין לקטוף מינים מוגנים.

במה כדאי להצטייד כשיוצאים לחקור?

חשוב לצאת אל הטבע בלבוש מתאים ליציאה לשטח: נעליים סגורות, כובע, בקבוק מים.
ציוד חקר שיכול לסייע לנו- מגדירים, צלחות פטרי, כלי איסוף מהבית או כל ציוד מחקר אחר כמו משקפות וזכוכיות מגדלת, דפי תיעוד, כלי כתיבה, מצלמה.

לעוד תוכניות:

דילוג לתוכן